Hier is hij dan, het ellendige mormel wat zoveel ellende bezorgt bij de hond en hun baasjes en ik kan erover meepraten. Ik heb drie honden gehad met Giardia en voordat ik deze parasiet had uitgeroeid, was het vele maanden, vele kuren met Metrobac en nog meer schoonmaakuren later. Ik wil hier geen lang verhaal gaan houden over wat de Giardia precies voor een parasiet is. Dat kun je op internet wel vinden. Google maar eens. Wat ik hier wil melden is de ellende die deze parasiet voor de honden en baasjes die de Giardia veroorzaakt en hoe lang een hondeneigenaar ermee opgescheept zit. Honden (veelal uit het buitenland, asiels, fokkers en andere plaatsen waar ze in grote getallen worden gehouden en waar de hygiëne niet al te best is) worden steeds vaker gediagnosticeerd met Giardia.
De symptomen van Giardia zijn diarree (vaak is de ontlasting wisselend van vast tot spuitdiarree), vaak ook voorzien van slijm en/of bloed. De geur is verschrikkelijk), borrelende buik, winderigheid, braken en soms ook sloomheid. In eerste instantie denk je misschien dat hij/zij iets verkeerds heeft gegeten, maar je merkt als snel dat de diarree niet overgaat. Een bezoekje aan de dierenarts geeft vaak uitsluitsel. Over het algemeen krijg je dan een kuur Metrobac voorgeschreven, maar verder word je niet echt ingelicht. Je denkt; owwww een kuur en dan zijn we ervan af. Helaas, niets is minder waar. Misschien als je geluk hebt, maar dat zijn er helaas niet zoveel. Je zou eigenlijk bij elke dierenarts een brochure mee moeten krijgen met daarin een goede uitleg over wat Giardia is, de medische behandeling ervan en wat je zelf moet doen om de parasiet uit roeien. Hierdoor voorkom je herbesmetting. Deze goede voorlichting gebeurt helaas niet vaak. Dat is ook de reden waarom het bij mijn eerste hond zo lang heeft geduurd voordat ik haar Giardia-vrij had. Wist ik toentertijd veel. Nu weet ik precies hoe ik het moet aanpakken. Dat mag ook wel, want mijn andere twee andere honden die ik adopteerden hadden het ook, dus ik was er klaar voor en dan nog is het geen makkelijke klus.
Kort gezegd zit het probleem in het volgende:
De Giardia-parasiet laat zich moeilijk doden. De parasiet zit in de darmwand en wordt via de ontlasting uitgescheden. Omdat de hond natuurlijk veel diarree heeft, blijft er altijd wat van de ontlasting in de haren hangen. De hond gaat weer mee naar huis, gaat op de grond zitten en de ellendeling zit op jouw vloer, in de hondenmand, op kleedjes etc.. Via een parasitair proces is de parasiet in staat om een lange periode (denk aan maanden) buiten de gastheer te overleven (dus op jouw vloer, bank, kleedjes, botten, speeltjes, de mand etc). Ondertussen heb jij van de dierenarts een kuur gekregen om de parasiet in de hond te doden. Dat doet de kuur ook wel, maar de hond herbesmet zich weer doordat de Giardia-parasiet nog in jouw huis (maar ook op losloopveldjes en in water waar eenden en ganzen zwemmen) aanwezig is. Bij honden met een goede weerstand, zal dit niet zo snel gebeuren maar omdat het meestal honden betreft met een lage weerstand (oude honden, zieke honden, honden uit het buitenland en jonge honden waarvan het immuunsysteem nog niet is ontwikkeld) dus wel en hebben ze binnen de kortste keren weer Giardia en zo beland je in een visuele cirkel.
Dit is dan het plan van aanpak:
- de Giardia-parasiet doden d.m.v. Metrobac (via de dierenarts). Meestal een kuur voor een dag of 8 en herhaling binnen enkele weken
- bij langharige honden; knip de haren rond de anus van de hond weg. Voor alle honden: koop natte babydoekjes en veeg elke keer na een grote beurt zijn anus schoon.
- indien je meer huisdieren hebt, moeten deze ook behandeld worden met Metrobac of Panacur;
- Giardia is ook besmettelijk voor mensen, dus was je handen regelmatig;
- eet- en drinkbakken elke dag met gloeiend heet water afwassen;
- op dag 5 en 8 van de behandeling met Metrobac, ga je poetsen. En helaas, het is niet een beetje poetsen. De parasiet is alleen te doden bij temperaturen hoger dan 70 graden en met dettol (zoals ze die ook in de OK gebruiken). Dus, je moet met een stoomreiniger aan de gang en als je die niet hebt met Dettol. Poets alles. De vloer, de onderkant van de wanden, drempels, bench, tafels en ga zo maar door. Overal waar de hond is geweest. Kleedjes, speeltjes, pluche beesten moeten in de kookwas (bij mij overleefde de meesten, alleen de piepbeesjes niet :-)). Kluiven, botten etc de prullenbak in. Ga ondertussen niet zwemmen met de hond (Giardia zit vaak in eendenpoep) en vermijd losloopveldjes. Als je de kuur met Metrobac gaat herhalen, doe je aan het einde van die kuur alles nog een keer. Geloof me; mijn huis is nog nooit zo schoon geweest, maar uiteindelijk heb ik de parasiet kunnen verbannen uit mijn huis.
- ontworm je hond iedere drie maanden. Het eerste jaar met Panacur (deze bestrijdt ook Giardia). En dan het allerbelangrijkste punt:
- bouw de weerstand van je hond op en dat doe je niet met slechte voeding. De opbouw van een goede darmflora is bittere noodzaak. Vermoedelijk heeft de dunne darmwand schade opgelopen, echter dit hoeft niet blijvend te zijn. Ik heb mijn honden de eerste weken op het Vital-menu (kip) van ons gezet, aangevuld met psylliumvezels en pro-biotica. Verder geen chemische snacks of wat dan ook. De darmen zijn gevoelig en reageren in het begin op alles. Veel dierenartsen zouden de hond op een hypo-allergeen dieet zetten. In onze optiek bouw je daar de darmflora en dus weerstand niet mee op. Door eenzijdige voeding, blijft darmflora schraal en zal dan gevoelig voor alles blijven. Na de kip, ben ik rund gaan toevoegen en later ook wild, eend, pens en alles wat we nog meer in ons assortiment hebben zitten. Het heeft maanden geduurd voor de ontlasting weer goed was, maar het is gelukt. Mijn honden eten nu alles, kunnen zwemmen in buitenplassen, vies water drinken etc etc. Het kost kennis en moeite, maar hij is te verslaan. Dat is het goede nieuws!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.